TOP-3.2.1-15-BS1-2016-00031 Középületek energetikai korszerűsítése

 Kedvezményezett neve: Végegyháza Község Önkormányzata

A projekt címe: Középületek energetikai korszerűsítése

Szerződött támogatás összege: 92 709 711 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Az épület 1959-ben épült, Végegyháza területén alapfokú oktatási funkciót lát el. A közlekedőkben és a vizesblokkban habarcságyba fektetett mozaiklap burkolat, a használati terekben párnafákra és vakpadlóra fektetett parkettaburkolat található. Az épület eredeti nyílászáróit 2008-ban korszerű, fa szerkezetű nyílászárókra cserélték, 2 rétegű üvegezéssel. A tetőszerkezet acél rácsos tartó köracélokból szerkesztve, égetett kerámia cseréppel fedett, ellenléc és alátéthéjazat nélküli szerkezet. Az épület fűtését gázkonvektorok biztosítják. Az épület használati melegvíz ellátását 1db (közösségi vizesblokk) nyílt égésterű, átfolyós, parapetes gáz vízmelegítő szolgáltatja. Az épületben hűtés jelenleg nem üzemel. Közművek közül elektromos áram, gáz és víz-csatorna bekötéssel rendelkezik.

Az épületben jelenleg 1db közösségi vizesblokk található melyek egyike sem felel meg a követelményeknek. Sem az elrendezése, sem a bejutás nem biztosítja az önálló használatot.

 A projekt tartalmának bemutatása: 

  • Általános iskola épületének fűtés-korszerűsítése (kondenzációs kazánnal),
  • napelem-rendszer kiépítése (elektromosenergia igényének kiszolgálására),
  • az épület homlokzati hőszigetelése, padlásfödém hőszigetelése,
  • akadálymentesítés (bejárat +akadálymentes mosdó) és padló-javítás 

A projekt átfogó és specifikus céljai, elvárt eredményei:

A beruházás során sor kerül a termikus burok korszerűsítésére, a fűtési és a HMV rendszer teljes rekonstrukciójára, napelemes rendszer telepítésére, valamint az akadálymentesítés keretén belül a megközelítés és a használat korlátozott kiszolgálására. Az épület homlokzati felületei a szükséges vakolatjavítást követően 16cm vastag EPS80 maggal szerelt teljes homlokzati hőszigetelő rendszert kapnak, a nyílások kávájába 2cm-t befordítva, záró rétegként szilikon vékonyvakolattal lezárva. A lábazati zónában 10cm vastag Expert hőszigetelő lapokra készül el a műgyanta kötésű lábazati vakolat.

A padlásfödém szigetelését kőzetgyapot lapok felhasználásával terveztük, 20cm vastagságban, melyet a födém kiegyenlítését követően egy geotextília elválasztó rétegre fektetünk. A padlásszinti közlekedés biztosítására a közlekedősávban terhelhető lapok kerülnek elhelyezésre. A padlószerkezetet csak a közlekedőben és az igazgatás helyiségeiben tervezzük cserélni, illeszkedve az akadálymentesítéshez. A meglévő szerkezet elbontásra kerül, és helyette egy hő- és vízszigeteléssel ellátott korszerű padlószerkezetet tervezünk kialakítani.

A fűtési rendszer teljesen elbontásra kerül. Helyette kondenzációs fali gázkazánt telepítünk,füstgáz-elvezető rendszerrel kompletten. A fűtési rendszer kétcsöves mennyezetfűtés, száraz technológiával, monolit gipszkarton álmennyezetbe szerelve, szabályozó szerelvényekkel együtt kompletten, melyek biztosítják a rendszer előzetes beszabályozását és a helyiségenkénti szabályozást.

A használati melegvizet egy a kazántesttel egybeépített, indirekt fűtésű rétegtároló beépítésével biztosítjuk.

Az épület elektromos energiaigényének kiszolgálására 5,0kWp teljesítményű napelemes rendszer kerül telepítésre az épület tetőszerkezetére, mely inverteren keresztül kapcsolódik az elektromos hálózathoz. Az épületben kialakított új gipszkarton álmennyezetbetervezzük elhelyezni a LED fényforrással ellátott új lámpatesteket.

Az akadálymentesítés keretében elsőként az épületmegközelítését kell biztosítani. A jelenlegi főbejárat és az udvari bejárat mellett egy-egy rámpát alakítunk ki kerékvetővel, kettős fogódzóval. A bejutást követően a közlekedőterekben a belső felületek kontrasztos kialakítása, valamint jól látható feliratok segítik majd a tájékozódást. A bejárat mellett tervezzük kialakítani az új akadálymentes wc modult. A mosdó felszereltsége: akadálymentes fali wc, akadálymentes kézmosó, tükör, fix és mozgatható kapaszkodók.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.12.31.

A projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-15-BS1-2016-00031